„Magamat hálaáldozatként…”

Sokszor gondot okoz az időbeosztás. Sokan dolgoznak műszakváltásban, vagy túlóra, maszek… Mindent megteszünk, hogy a családi kasszát valamivel kipótoljuk. Isten persze háttérben marad. Sokszor még vasárnap is megy a munka, már levegőt sem kapunk, a templomba se jutunk el. Jó hír az elfoglaltak számára, hogy Isten nem igényel órákat az életünkből. Isten ugyanis teljes állású hívőket szeretne látni. Olyan nem létezik, hogy részidős hívő.

Egy lelkészt megkérdeznek, hogy „lehet-e dolgozni imádkozás közben?” A lelkész szeme kikerekedik. Határozottan „nem”. „Ellenben, – folytatja a tiszteletes – szerintem annak nincs akadálya, hogy munka közben imádkozz.”

Azt mondod, nincs időd rá?

Nem kell hozzá kivenni szabadságot, nem kell egész napokat olvasnod. Isten nem kényeskedik, hogy miért teszed le a telefont. Nem kell elhanyagolnod miatta a szeretteidet, vagy ilyesmi. Bibliát olvasni akármikor lehet. A legjobb persze, ha a szeretteiddel együtt olvasod.

Lehet ezt üresjáratokban, akár öt perceket, akár perceket, naponta akárhányszor. Én például azt szoktam csinálni, hogy reggel megjegyzek egy igét és egész nap azon gondolkodom. Elteszem magamnak és többször visszatérek rá. Vannak telefonos appok is erre: értesítésben feldob neked egy-egy igét, hogy átgondold. A lényeg, hogy…

Tartsa azt magánál, és olvassa azt egész életében, hogy megtanulja félni az Urat, az ő Istenét, s hogy megtartsa ennek a törvénynek minden igéjét, és teljesítse mindezeket a rendelkezéseket.

5Móz 17,19

Saját tapasztalatom, hogy házimunka, fűnyírás vagy vezetés közben lehet a legjobban Isten dolgain gondolkodni, én például ekkor vagyok a legproduktívabb. Leköti a figyelmemet és még Istenhez is közeledek egy kicsit. Megoldást tehát könnyen találhatsz, ha akarsz: létezik ezer féle applikáció, letölthetsz hangzó Bibliát, hallgathatsz prédikációkat.

Elég a részidős hívőkből

Hinni Istenben világlátást jelent. Nem valamiféle hobbi, vagy szabadidős program. A gyülekezeti tagság nem jótékonykodás és nem is klubtagság. A keresztyén hívő ember egész életében keresztyén marad, azaz Krisztushoz tartozik. A munkájában legfőképpen. Isten dicsőségét szolgálja 0-24.

A hit mindig munkálkodik. Felelősséggel tartozik a szeretteiért, fontosnak tart dolgokat. A hívő embernek vannak álmai, elérendő céljai. Ezek a célok pedig mindig Isten akaratával egyezőek. Ahogy a Talentumok példázatában: az Úr nem mondta meg a szolgáknak, mit kell tenniük. Adott nekik erőforrásokat, hogy használják azokat.

A Biblia megélése ezt jelenti. Használni Istentől kapott erőforrásainkat, teljes munkaidőnkben. Otthon az ebédlőasztalnál, vagy maszek alatt. Aktívan munkálkodni Isten akaratának sikerében: ezt várja tőlünk az Úr. A módját már nekünk kell megtalálni, de ha akarjuk, Isten elő fogja készíteni számunkra a terepet.

A Szentlélek is ott tud jelen lenni, ahol történés van, ahogy az eső is azt a gazdát segíti, akinek gondja van a földjére.

KTGy, 2022.02.05.

Írj nekünk! Messengerben, vagy emailen: tapolcairef@gmail.com.

Related Posts