Hibák

Emberek vagyunk, kémiával és biológiával, ezért hát hibázunk. Vannak bakik, amik után a lelkiismeret gyanúsan hallgat, máskor bírót játszik kalapáccsal.

Vannak rendszerhibák, mint egy épület rossz konstrukciója. Amíg nem üt ki tűz, minden rendben van. Rendszereink baklövéseire csak tűz esetén derül fény. A rideg családi légkör is csak akkor szakad fel, ha lerobbanunk az autóval az út mellett. Onnantól persze, mint a futótűz, jön a vita, majd az átkozódás, talán csúnyább.

Vannak mulasztások. Nem olyan átfogó, inkább lokális. Van, amikor vétlen és van, amikor nem az. Elfelejtettem bocsánatot kérni, vagy nem is akartam.

Hibáink természete, hogy általában későn vesszük észre őket. Súlyosabb eset, ha észre sem vesszük, vagy netán nem is akarjuk. A legrosszabb, mikor egyetértünk velük.

Megy a mantra

Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én, Mr. Maximalista mindig mindenben a hibát keresem. Hol rontottam el, mit felejtettem el? Mintha a “Ne feledd gömb” mindig pirosan füstölögne.

Jézus parancsa jut mindig eszembe, ami az evangéliumokban többször is olvasható:

Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem!

Mk 8,34b

Ez egy parancs, ráadásul elég kényelmetlen parancs. Van ellenben egy jó oldala is. Jézus számol hibafaktorral. Hibáztál? Tedd le, és kövess tovább. Tagadd meg magad, azaz rakd le az önhittségedet, az önérzetességedet, hagyd hátra a hangulatodat és a morgást és kövess. Tedd le a szégyent is persze, ha utánam indulnál.

Mantra-váltás

Aki megtagadja saját vágyait, saját elképzeléseit érte és az ő parancsait kezdi követni, az “igát cserél”. Onnantól kezdve a “mit felejtettem el?” mantráját felválthatja a “mit kell még tennem” mantra. Pált idézve:

“egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Filippi 3,11

Jézus autójában nincs visszapillantó tükör. Nincs más hátra, csak előre. Jézust követni azt jelenti, hogy nem én kullogok elől. Nekem csak annyi a dolgom, hogy rá figyeljek. Csak annyi a dolgom, hogy menjek utána. Amíg mögötte haladok, addig ő majd néz hátra és körbe. Figyel helyettem is és figyelmeztet, ha valami nem okés.

…míg mögötte haladok, míg le nem maradok…

Iszkiri hát előre!

KTGy, 2022.01.18.

Írj nekünk! Messengerben, vagy emailen: tapolcairef@gmail.com.

Related Posts