Mennyit érsz?

Mindannyiunkban ott van a vágy, hogy halálunk után emlékezzenek ránk. Szeretnénk valami jelentőset alkotni, vagy ha nem is, legalább értékes emberekként élni az életünket.

Amióta ember él a földön, kategorizál. Az őskorban aki hátráltatta a csoportot, azt hátrahagyták. Aztán az évszázadok múlásával ez a hozzáállás velünk maradt. Aki hasznos, az az értékes. Aki mások javára dolgozik, többet ér a szabadúszó írónál. Aki különleges, az másképp ér többet. A mai napig hallani olyan véleményeket, hogy egy nő akkor lesz igazán értékes, ha anya lesz. Ki is dönti el, hogy ki különleges és ki nem az, ki értékes és ki nem az?

A történelemben ezer és ezer művészt csak jóval halála után értékeltek. Mit ért a művészetük, ha nincstelenül kellett élnük? Mi van azokkal, akiknek a művészete a nagyokéhoz volt hasonló, mégsem fedezték fel? Élt, alkotott, elment, emlékezet nélkül. Számít bármit is, hogy kit hányan követnek, vagy mekkora a nézettsége egy videónak? Megélhetés, biznisz, nem több. Görgetjük az idővonalat, valamit meglátunk, aztán megyünk tovább. Nem több, mint szám. Azt mondják sikeres politikusnak, aki népszerű, aki több szavazatot kap, mint az ellenfele. Mennyit ér a több szavazat, ha a színfalak mögött magány és üresség lapul?

Az igazság az, hogy a kérdés eleve hibás. Egy emberi élet értékét ugyanis nem lehet kategóriákba gyömöszölni, ahogyan a művészeti értéket sem lehet számokban mérni. Egy súlyos beteg gyermek rajza a szüleiről, vagy egy Pollock festmény értékesebb? Nem lehet azt mondani, hogy a nagy hadvezér, Napóleon, vagy a középkor jeles teológusa, Aquinói Tamás értékesebb volna Tóth Istvánnál, aki egész életében egy kohóban dolgozott. Persze azt lehet mondani, hogy kire hányan emlékeznek. Kinek milyen hatása volt másokra. Lehet számokban mérni, hogy egy-egy műalkotás milyen áron kelt el, de kérdem én, ennek van bármi köze az ember értékéhez?

Van bármi köze egy emberi élet értékéhez annak, hogy hány órát dolgozott, vagy mit ért el? Az élet olyan érték, ami nem mérhető számokban. Nem befolyásolja, hogy hányan látják, sem az, hányan emlékeznek rá. Az érték az érték, haszontól és hatástól függetlenül.

A talentumok számát lehet mérni, de a szolga értékét nem.

KTGy, 2022.01.14.

Írj nekünk! Messengerben, vagy emailen: tapolcairef@gmail.com.

Related Posts