Boldogság

Egy ünnep elmúlt, egy másik következik. A december az örömről szól, legalábbis eddig így gondoltuk. Ünnepek, ajándékok, felszabadult beszélgetések, nagy közös vacsorák. Most viszont az öröm mellé üröm keveredett. Mi hát a boldogság forrása? Bő 30 évvel ezelőtt minden magyar azt gondolta, ha szabadok leszünk, egyúttal a boldogság/kiteljesedés is elérkezik. 20 évvel ezelőtt minden ember azt gondolta, hogy a technológiai fejlődés és a high-tech kütyük majd boldoggá/egyszerűbbé teszik az életet. Itt vagyunk, 2020 végén. Vajon – mi emberek – boldogabbak lettünk a szabadságtól, vagy a jóléttől, a kényelemtől?

Mi a boldogság, hogyan tudnánk megfogalmazni? Ez az a szó, amire csak szinonimákat találhatunk, mert meghatározni lehetetlen. A boldogság mindenkinek mást jelent. A szegénynek a vagyon jelenti a boldogságot, a gazdagnak meg a megbízható barátok. A magányosnak a család jelenti a boldogságot, a családban élőnek pedig a néhány perces egyedüllét. A magyaroknak a nyugat jelenti a boldogság kulcsát, a vidéken élőnek Budapest. A boldogságot a jóléttel azonosítjuk, a kiteljesedést a szabadsággal. A kényelmet és a békét keressük, mert azt gondoljuk, hogy az a megoldás a gondjainkra. Egyszer csak ráeszmélünk, hogy a jólét nem tesz boldoggá, az okostelefonok nem könnyítik meg az életet.

„Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent. (Mt 5,8)” A boldogság tehát Istentől van. Ez ilyen egyszerű, mondhatnánk, mint egy szolgáltatás: aki Istenben hisz, megkapja hozzá a boldogságot is. Sajnos ez nem így működik, bármennyire is szeretnénk könnyen megúszni. Receptet akarunk. Csináld ez és ezt és boldog leszel. Ha jól sikerül a karácsony, egész évre meríthetsz belőle. Ha tökéletes esküvőt szervezünk, boldog lesz majd a házasság is. Jézus szavai mutatják, hogy mennyire nem így működünk. A boldogmondások fele a jövőre vonatkozik. Sőt, a legtöbb egyenesen az Isten Országára hivatkozik, ráadásul jövő időben. Mert a boldogságot nem lehet ajándékos dobozba zárva átadni a másiknak. Nem is mondhatnánk, hogy hosszú, kitartó munka gyümölcse volna.

A boldogság egyszerűen csak ajándék Istentől. Mint minden más, egyedül kegyelemből adatik. Jézus nem azt mondja, hogy tisztítsd meg a szívedet, akkor majd meglátod Istent. Azt mondja, hogy „boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.” A szív ugyanis Jézus bűntörlő áldozatával lesz tiszta. Elfogadni kell, nem pedig kiérdemelni. A boldogságnak nincsen „kulcsa”, nincs rá varázsige. Az az Istennel való kapcsolatodból magától érkezik az életedre. Nem attól leszel boldog, hogy Istentől imádságban boldogságot kérsz. Ez nem recept, ez a megtérés. A tőle kapott szabadság és béke lesz a boldogság.

KTGy, 2020.12.27.

Írj nekünk! Messengerben, vagy emailen: tapolcairef@gmail.com.

Related Posts

9 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük