Kiküldő Isten, kiküldő egyház

A mi Istenünk küldő Isten. Küldetést ad az övéinek Országának növekedésében. Izráelnek az Exodus utáni küldetése az ígéret földjének elfoglalása volt, majd aztán ott kellett tanúvá lennie más népek számára. Később egyszülött Fiát küldte, hogy megmentse az emberiséget. Majd miután megváltotta elhívottait, elküldte őket, hogy tanítvánnyá tegyenek (keresztelve és tanítva) minden népeket. Majd Szentlelkét küldte, hogy létrejöjjön az egyház. Az egyház pedig tagjait küldi és támogatja a küldetés végzésében. Tehát az az egyház, mely nem tölti be a „Kiküldő” szerepét, elvesztette eredeti célját. Olyanná lett, mint az egy talentumos szolga, aki bár tudta, hogy „ott is aratsz, ahol nem vetettél”, mégsem indította cselekvésre.

Ezt a küldetést egyszerre egyénként és közösségként kell végeznünk. Közös erővel kell felkészítenünk laikus tagjainkat erre a küldetésre. A felkészítés alapvető tere a gyülekezet, végzői a lelkipásztorok, a gondnokok és a presbitérium közössége. A célunk mindezzel az, hogy közösségként küldetésünk hathatós lehessen: képesek legyünk „kontextualizálni” az evangéliumot. Úgy hirdetni, hogy a kívülállók, azaz a posztkeresztyén társadalom tagjai meg is értsék annak fogalmait, igazságát. Ehhez pedig arra van szükség, hogy megértsük a Szentírást, hitvallásainkat, sőt meg is tudjuk magyarázni azokat. De ismernünk kell alapjaiban a társadalmat is, amelyben élünk. Azok tudják az evangéliumhirdetést végezni, akik részei a kultúrának, belülről ismerik azt. A minket körülvevő társadalom tele van bálványokkal: szívünk sajátos, egyéni ellenkezéseivel az evangéliummal szemben. Ezeket kell felismernünk, azokkal konfrontálódnunk, és hathatós válaszokat találnunk rájuk.

Kontextualizálni pedig főképp kapcsolatokon keresztül, spontán módon lehet. Ennek az evangéliumhirdetésnek alapvető tere tehát a privát szféra (család, munkahely, baráti kör). Küldetésünk egyénekként, gyülekezeti tagokként evangéliumhirdetőkké válni. Olyan személyekké, akik képesek életükkel hirdetni az evangélium örömüzenetét.

KTGy

#Timothy Keller gondolatai

Írj nekünk! Messengerben, vagy emailen: tapolcairef@gmail.com.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük