Mi a szeretet?

Mi a szeretet? Vajon az amerikai filmek happy end-je? Vagy az önmagukat szerető emberek közössége? Esetleg a magát sanyargató középkori szerzetes önfeláldozása?

Mi a szeretet? Eltitkolni egy halálos beteg kórlapját? Vagy azt mondani emberek vezetőiként, hogy gyertek utánam? Vajon szeretet-e az, amikor valaki önmagát csodálja?

Mi hát a szeretet? A Biblia szerint Isten akarata. Az önfeláldozás és a hasznosság. Isten azzal mutatta ki szeretetét, hogy önmagát áldozta fel. A Biblia csúnya szavakat használ. Ha valaki embertársát gyűlöli, magát sem szeretheti. Ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok.

A szeretetünknek vannak határai. Mert emberek vagyunk. Van úgy, hogy képtelenek vagyunk megbocsátani másoknak. Van úgy, hogy csalódtunk magunkban. Van, amikor az egész világ ellenünk fordul.

Mit jelent hát szeretni? A válasz a döntés. Isten úgy döntött, hogy szövetségre lép velünk. Az ember úgy döntött, hogy feleségül vesz. „Hitetlenül el nem hagyom…” A házasok úgy döntenek, hogy utódot akarnak. „Úgy nevelem, neveltetem, hogy … önként tegyen hitvallást.” A szeretet döntés. Akkor is szeretem, ha nem érdemes rá. Sőt, akkor szeretem a leginkább, ha méltatlan rá. Mert Isten is így áldozta fel magát.

KTGy

Írj nekünk! Messengerben, vagy emailen: tapolcairef@gmail.com.

Related Posts

18 Comments

  1. Visszajelzés: 2contributions

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük